Warto przepłacać, bo drogie smakuje lepiej

Warto przepłacać, bo drogie smakuje lepiej

Fot. Hendrik Terbeck/Flickr

Coś co dużo kosztuje i ładnie wygląda, smakuje lepiej. Do takich wniosków doszli naukowcy.

Badania Robina Goldsteina, Johany Almenberg, Anny Dreber, Johna W. Emersona, Alexis Herschkowitsch i Jacoba Katz, które opisuje serwis Obserwatorfinansowy.pl dowodzą, że testerzy odczuwali większą przyjemność z picia droższego wina, nawet jeżeli nie różniło się ono niczym od tańszego.

Informacja o cenie wina uruchomiła oczekiwania, które sprawiły przyjemność testującym na zasadzie efektu placebo.

Jak czytamy w serwisie, ta sama zależność dotyczy także jedzenia. Podczas eksperymentu przeprowadzonego w wysokiej klasy barze stwierdzono, że testerzy, którzy zapłacili za posiłek 8 dolarów, byli z niego bardziej zadowoleni, niż ci, którzy zapłacili 4 dolary. Co najważniejsze, dostali identyczne potrawy.

Naukowcy na tej podstawie wysnuli tezę, która brzmi: "jeżeli chcemy odczuwać maksymalną przyjemność z jedzenia, powinniśmy odwiedzać najdroższe restauracje, na jakie nas stać".

Czytaj także
Polecane galerie